The World Landmarks Merapi Park

Terletak di kawasan Kaliurang, tidak jauh dari Museum Gunung Merapi, Landmark Dunia Merapi Park menawarkan pesona wisata berupa taman yang dilengkapi dengan berbagai landmark dunia kecil. Di dalam taman yang rimbun dengan udara sejuk khas gunung, pelancong dapat menonton pelbagai mercu tanda dunia dengan bangga. Beberapa mercu tanda biasa ialah Menara Eiffel, kincir angin Belanda yang tipikal, Menara Pisa, Patung Liberty, Big Ben Clock di City of London, dan banyak lagi.

Walaupun ia hanya mercu tanda kecil, tempat ini ditanam sedekat mungkin dengan keadaan di negara asalnya. Sebagai contoh, di bawah kincir angin Belanda terdapat bunga tulip yang subur dan sekitar Menara Eiffel terdapat kerusi yang selesa dan rumput. Setiap mercu tanda dipisahkan oleh taman bunga, supaya pelancong boleh mengambil gambar secara bebas. Pastikan sebelum melawat Merapi Park, alat anda penuh dengan bateri, kerana di sini semua tempat adalah Instagramable.

Sebagai tambahan kepada mercu tanda dunia, Merapi Park juga dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi bagi pelancong seperti tempat letak kereta yang besar, beberapa gazebos sebagai tempat berehat, tandas, serta sebuah kafe yang menyediakan pelbagai makanan dan minuman. Pada masa akan datang taman seluas 2 hektar ini juga akan digabungkan dengan tunggangan pelancongan lain yang sedang dalam proses sedang dibangunkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *