Rumah Hobbit Mangunan

Rumah Hobbit Mangunan atau ribuan rumah hobbit Ribuan Songgo Langit adalah salah satu tarikan pelancong baru di Yogyakarta yang mesti anda lawati. Tur, yang dibuka sekitar awal tahun 2017, dikunjungi wisatawan dari berbagai daerah setiap hari. Walaupun tarikan pelancong ini dipanggil Seribu Batu Songgo Langit, orang ramai lebih mengenali Hobbit Rumah Mangunan atau Hobbit Jogja House kerana terdapat tempat yang unik di rumah hobbit seperti dalam filem.

Rumah hobbit ini adalah salah satu rumah hobbit pertama di Jogja dan terletak di antara hutan pinus dan getah, jadi tidak hairanlah ramai orang datang ke sini berbondong-bondong. Lokasi rumah hobbit ini berada di kawasan pergunungan tidak jauh dari Pine Forest of Mangunan dan Watu Dlingo goncang. Jadi, anda boleh pergi ke beberapa tempat yang berlainan pada masa yang sama.

Tepat terletak di Jalan Hutan Pinus, Nganjir, Mangunan, Dlingo, Bantul, Yogyakarta. Perjalanan dari bandar Jogja adalah sekitar 35-45 minit bergantung pada kecepatan kendaraan anda. Laluan Rumah Mangunan Hobbit Laluan dari Jogja ke Jl.

Imogiri Timur, tiba di pasar Imogiri terdapat satu persimpangan yang mengambil kiri menuju makam Imogiri Kings. Terdapat persimpangan untuk mengambil arah yang betul dari Mangunan, tiba di Mangunan T-simpang di sebelah kiri kemudian ikuti jalan sampai anda menemukan panduan lokasi di sebelah kanan jalan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *