Jembatan Soka

Jambatan suspensi Soka di kecamatan Pundong Bantul telah hilang akibat banjir sungai Opak yang cepat. Sebelum ini, jambatan itu sering digunakan sebagai tempat untuk bersenang-senang dan telah dirasmikan sebagai tapak pelancongan sendiri. Jambatan gantung ketika masih utuh cukup bagus dan cantik. Latar belakang pergunungan dan matahari terbenam menjadikan jambatan ini menarik untuk menjadi tempat perjalanan. Penduduk di sekelilingnya berharap jambatan itu akan menjadi tarikan pelancong yang boleh memberi kesan kepada ekonomi masyarakat.

Tetapi jambatan penggantungan kini telah habis, harapan penduduk untuk membuat tarikan pelancong sudah pupus. “Itu jambatan untuk pelancongan, hanya diisytiharkan oleh Bupati sebagai tempat wisata diri sendiri. Hanya beberapa minggu yang lalu,” kata penduduk, Parman (35), Khamis (11/30/2017).

Semasa cuti, ramai penduduk datang untuk mengambil gambar. Dengan banyak pengunjung, orang yang menjual di sekitar tapak mendapat manfaat. “Sekiranya ia dibina semula, saya tidak tahu, mungkin tidak,” katanya. Jambatan suspensi Soka telah dihanyutkan pada hari Selasa (11/28) semasa banjir besar. Jambatan selain dipukul oleh air juga dilanggar oleh kayu yang disapu oleh air.

“Pagi selepas hujan, air besar dan kayu melanda jambatan,” kata penduduk lain, Sutini (28). Jambatan suspensi Soka tidak digunakan sebagai persimpangan. Kerana di sebelah barat jembatan besar telah dibina yang dapat diseberang oleh sepeda motor dan kereta. Sejak jambatan besar telah digantung oleh jambatan gantung untuk menyeberang dan kemudian digunakan untuk pelancongan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *