Hutan Pinus Pengger

Sejak kemunculan Bukit Panguk, terdapat banyak tempat pelancongan baru muncul. Panggilan itu Hutan Pinus Asri, Hutan Pinus Nganjir, Mojo Hill, Watu Goyang, Jurang tembelan, Hutan Pinus Mangunan, Seribu Batu Songgo Langit, dan terakhir yang paling terkenal minggu ini ialah Hutan Pengger Pine.

Lokasi Hutan Pine Pengger terletak di bahagian utara, tepatnya bersempadan dengan kecamatan Kecamatan Gunung Kidul, walaupun masih termasuk di daerah Dlingo.   Sebenarnya, Hutan Penggerin Pinus bukanlah sebuah pelancongan baru di Bantul, kerana ia telah muncul bersama dengan populariti Imogiri Pine Forest dalam dua tahun terakhir. Tetapi apa yang baru adalah gambar selfie tempat.

Pengurus Pine Forest Pengger adalah seorang yang rajin dan kreatif dalam mencipta titik-titik selfie. Pada awalnya, tempat foto di Pine Forest Pengger diasaskan dengan jawatan penonton di pokok pain dan jambatan pokok. Tetapi baru-baru ini Pinus Pengger Forest mempunyai Rumah Pyramid Photo Spot (rumah bergaya India) dengan lubang di tengah-tengah pengunjung boleh masuk. Dari sana anda dapat melihat Jogja dari ketinggian, lengkap dengan lampu kota. jangan terkejut jika tempat ini disarankan sebagai jogja tour malam yang lebih popular.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *