Hutan Mangrove Pasir Kadilangu

Tarikan wisata hutan bakau di sekitar Pantai Pasir Kadilangu, Kulon Progo, kini merupakan destinasi pelancongan kegemaran bagi pelancong. Selain dapat menikmati keindahan pesona Hutan Bakau Kulonprogo, pengembara yang datang juga akan dimanjakan oleh beberapa tempat yang unik, menarik dan menarik.

Lokasi Hutan Mangrove Pantai Pasir Kadilangu itu sendiri tepatnya di Desa Jangkaran, Kabupaten Temon, Kabupaten Kulonprogo, DI Yogyakarta. Selain itu, populariti lawatan hutan mangrove Kulonprogo semakin dikenal oleh ramai orang. Ini menjadikan trend lawatan pelancong ke kawasan Kulonprogo terus meningkat.

Sebenarnya kewujudan lokasi hutan bakau ini tersembunyi di Sungai Bogowonto. Bukan sahaja satu tempat, tetapi banyak. Hutan bakau dan sungai adalah tempat utama yang dapat dilihat, menariknya jambatan buluh menghubungkan lokasi dengan satu sama lain. Memudahkan pelawat menjelajah setiap lokasi kawasan hutan bakau. Kerana setiap lokasi diberi sentuhan hiasan yang indah dengan pelbagai bentuk unik desain seni.

Uniknya, setiap lokasi yang mempunyai hiasan mempunyai nama semasa. Yang paling terkenal ialah Objek Wisata Hutan Bakau Jabal Api-Api, jambatan utama yang menghubungkannya. Kemudian, sasaran kegemaran untuk mengambil gambar pelancong ketika melawat hutan mangrove Kulonprogo adalah jembatan berbentuk jantung atau cinta. Melalui pos tontonan dari ketinggian pengembara boleh menangkap setiap kecantikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *