Bukit Teletubbies

Teletubbies Hill mengikut namanya termasuk dalam jenis pelancongan bukit atau di bukit. Jangan salah saya, destinasi pelancongan ini bukan dalam bentuk bukit hijau yang mirip dengan siri televisyen Teletubbies, tetapi dalam bentuk tontonan yang terletak di atas atau di sebelah timur kediaman rumah kediaman atau sering dipanggil rumah teletubbies, rumah kubah yang sering dipanggil rumah teletubbies kerana bentuk separuh bulatnya menyerupai sebuah rumah yang mempunyai teletubbies siri televisyen, sebab itulah bukit itu disebut Teletubbies Hill kerana lokasinya yang masih satu kawasan dengan rumah kubah atau rumah teletubbies.

Dengan lokasinya di bukit, Bukit Teletubbies menyimpan pelbagai keindahan, terutama keindahan panorama atau pemandangan kota Yogyakarta. Walaupun tidak terlalu tinggi tetapi masih mempunyai keindahannya sendiri, terutamanya untuk melihat pemandangan Domes House yang kelihatan seperti telur berbaris apabila dilihat dari atas dan apabila petang datang anda dapat melihat matahari terbenam jika cuaca cerah di Teletubbies Hill.

Pada mulanya, Teletubbies Hill hanyalah ladang milik penduduk setempat yang ditumbuhi pelbagai jenis tanaman menengah yang sengaja ditanam untuk keperluan makanan harian, sehingga pengurus pelancongan Domes House melihat peluang untuk digunakan sebagai tempat pelancongan di Teleubies Hill. Permulaan membuka tempat ini menjadi tempat pelancongan hanyalah gazebo yang mudah dan beberapa bangku untuk tempat duduk, sehingga kini telah dibina sebuah pos tontonan atau menara pandangan dan taman dan gazebo yang selesa untuk menyokong pelancong yang datang di Teletubbies Hill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *