Bukit Pengilon

Adakah anda ingin merasakan keindahan pantai dari puncak bukit? Kini, tidak perlu pergi jauh ke Indonesia seperti Pulau Jeju, Korea Selatan atau United Kingdom. Ternyata di kawasan pesisir Gunung Kidul ada bukit yang tepat di pantai. Namanya adalah Pengilon Hill yang merupakan salah satu tempat wisata terbaik di Jogja.

Pantai Pengilon Hill berbeza dari pantai-pantai lain di Gunung Kidul yang biasanya pasir putih dengan pohon-pohon pantai yang tipikal. Tetapi Bukit Pengilon adalah luas rumput yang luas di bukit yang tepat di pantai selatan, sehingga di atas Bukit ini anda dapat merasakan angin yang sangat sejuk walaupun matahari bersinar terang.

Bukit Pengilon sebenarnya adalah lokasi yang sangat unik, kerana ia adalah tepat di bawah kaki Gunung Batur kuno yang berjuta-juta tahun yang lalu adalah gunung aktif di kawasan Gunung Kidul. Jadi mengapa Bukit Pengilon berbeza dari pantai lain, yang secara purata adalah pantai pasir putih kerana sejarah mereka.

Di bukit ini biasanya digunakan oleh pelancong untuk melakukan aktiviti perkhemahan, kerana lokasi sangat sesuai dengan luas rumput yang luas. Di samping itu, pelancong yang tidak mahu bermalam juga boleh melihat pemandangan sambil duduk di atas kerusi-kerusi buluh yang mudah menghadap ke laut selatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *